Vlaaibodem ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 5 gram gedroogde gist
  • ½ theelepel zout
  • 40 gram boter
  • 30 gram basterd suiker
  • ½ ei
  • 100 milliliter melk

Ingrediënten voor de vlaaivulling:

  • 700 gram uitgelekte kersen uit blik
  • 250 ml uitlekvocht van kersen
  • 50 gram witte suiker
  • 4 theelepels aardappelzetmeel
  • 2 tot 3 eetlepels paneermeel

Bereidingswijze voor kersenvlaai

  • Voeg alle ingrediënten van het deeg toe aan  een kom en kneed dit goed door voor ongeveer 10 minuten. 
  • Doe het deeg in een kom en dek deze af
  • Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen op een warme plek
  • Rol  2/3 van het deeg uit en bedek een vlaaivorm van 28 cm en een hoogte van 3 cm die met boter is ingevet.
  • Verwarm de over op 200 graden
  • Voeg 200 milliliter van het uitlekvocht toe aan een pan samen met de suiker totdat dit mengsel kookt. 
  • Meng ondertussen het overige uitlekvocht in een aparte kom met het aardappelzetmeel totdat er geen klontjes inzitten. 
  • Dit mengsel voeg je dan toe als het vocht aan het koken is, en laat dit 2-3 minuten meekoken.
  • Voeg de kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee.
  • Strooi wat paneermeel over de bodem van het deeg en verdeel vervolgens de kersen over het deeg, strijk het goed glad,
  • Rol de overige 1/3 van het deeg uit op een bebloemd werkblad en snijd er stroken uit van 2 cm breed. Maak op de vlaai een raster van de stroken, verwijder het overige
  • Wacht een kwartier voordat de vlaai in de oven gaat, daarna kun je hem licht besprenkelen met wat suiker.
  • Bak de vlaai voor ongeveer 30 minuten lang totdat deze goudbruin is en laat de vlaai afkoelen voor een halfuur
Bekijk per categorie
Meest gelezen