Vlaaibodem ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 5 gram gedroogde gist
  • ½ theelepel zout
  • 40 gram boter
  • 30 gram basterd suiker
  • ½ ei
  • 100 milliliter melk

Ingrediënten vlaaikruimels

  • 180 gram bloem
  • 120 gram basterdsuiker
  • snufje zout
  • 120 gram boter

Ingrediënten banketbakkersroom

  • 500ml melk
  • 1 stokje vanille
  • 100 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 45 gram maïzena

Bereidingswijze voor kruimelvlaai

  • Voeg alle ingrediënten van het deeg toe aan  een kom en kneed dit goed door voor ongeveer 10 minuten. 
  • Doe het deeg in een kom en dek deze af
  • Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen op een warme plek
  • Rol het deeg uit en bedek een vlaaivorm van 28 cm en een hoogte van 3 cm die met boter is ingevet.
  • Meng 450 ml melk in een pan, snijd het vanillestokje open en schraap de vanille eruit. Breng dit mengsel aan de kook
  • Doe de rest van de melk, 50 milliliter, in een kom met de suiker, eierdooiers en maizena. En klop dit goed door elkaar
  • Verwijder het vanillestokje en giet de hele melk over het suikermengsel. Roer goed en voeg het vervolgens bij de melk in de pan en breng het aan de kook
  • Laat het mengsel dik worden en blijf roeren. Zacht aan de kook voor 1 tot 2 minuten
  • Laat de room afkoelen en dek het af
  • Verwarm de over op 200 graden
  • Meng voor het maken van de kruimels de bloem, suiker en het zout in een kom. Snijd vervolgens de boter koud en doe dit bij het mengsel. Ga er met je handen in en kneed de ingrediënten tot kruimels. Zet deze vervolgens in de koelkast.
  • Verdeel het banketbakkersroom over de bodem en strijk het glad
  • Verdeel de kruimels over de vlaai
  • Bak de vlaai voor ongeveer 30 minuten totdat deze goudbruin is. Laat het vervolgens een half uur afkoelen
Bekijk per categorie
Meest gelezen