Fondant

Fondant is zoals hierboven gezegd werd een suikerpasta die je kunt gebruiken voor het bekleden van taarten. Doordat fondant is gemaakt van suiker heeft het een hele zoete smaak en heeft het origineel een witte kleur. Je het witte fondant makkelijk zelf kleuren maar je kunt ook voorgekleurd fondant kopen. Fondant is niet te verwarren met marsepein, veel mensen denken dat dit de zelfde goedjes zijn maar fondant is gemaakt van suiker en marsepein is veel vetter en er zitten amandelen in de mix. Het is een kwestie van smaak wat je lekkerder vind maar fondant is over het algemeen makkelijker om mee te werken.

Fondant kleuren

Wat leuk is aan fondant is dat je het elke kleur kunt maken die jij zelf wilt. Als je een basis fondant in een witte kleur koopt en kleurstof dan kun je heerlijk experimenteren en alle kleuren creëren die jij maar wilt. Voeg telkens een aantal druppels van de kleurstof toe en kijk hoe de kleur van het fondant zal veranderen. De voorgekochte fondant kleuren zijn uiteraard ook goed te gebruiken, maar door het zelf te mixen zul je meer controle hebben en bepaal jij zelf precies hoe de kleur eruit komt te zien. Het enige nadeel aan de witte fondant is dat rood en zwart vrij moeilijke kleuren zijn om te mixen aangezien wit met rood, roze wordt en wit met zwart wordt grijs. Het wordt aangeraden om voorgekleurd fondant te kopen voor deze kleuren, maar het is ook mogelijk om zelf te maken. Bij het kleuren van rood en zwart wordt aangeraden om het fondant in de koelkast te zetten zodat het fondant de tijd krijgt de kleurstof te verspreiden, doe wel altijd plastic om het fondant heen zodat het niet uitdroogt. 

Een taart bekleden

Een taart bekleden met fondant is een vaardigheid die je vaak even moet oefenen, maar wij gaan het zo goed mogelijk uitleggen om jou zo goed mogelijk op weg te brengen. Eerst besprenkel je je aanrecht met een dun laagje poedersuiker, dit zodat de fondant niet zal gaan plakken aan het aanrecht. Hierna rol je de fondant uit totdat je met een dikte van 3mm de taart kunt gaan bekleden, deze dikte scheurt niet en zorgt er niet voor dat je te veel fondant op je taart hebt zitten waardoor de taart nog lekker zal smaken. Voor een mooie bekleding van de taart zul je er ook voor moeten zorgen dat de taart egaal en mooi is bestreken met een dunne laag botercrème. Hiermee zorg je ervoor dat de fondant er egaal overheen zal vallen. Gebruik voor een taart egaal te maken nooit een middel gebaseerd op water! Hierdoor zal namelijk je fondant smelten en kun je helemaal opnieuw beginnen. Breng de lap fondant over de taart heen en zorg ervoor dat deze vervolgens strak om de taart heen zit, de rest kun je wegsnijden met een mesje.

Fondant laten uitdrogen

Het klinkt misschien een beetje raar om je fondant te laten uitdrogen, want je wilt dit toch juist voortkomen? Ja, maar soms kan het uitdrogen van fondant ook juist van pas komen. Het uitdrogen van fondant kan heel snel gaan, maar houdt hierdoor ook heel goed de vorm die jij hebt gemaakt. Een leuke tip is dus dan ook om hiermee te experimenteren. Je kunt verschillende vormen maken zoals bloemen, hartjes en sterren, deze kun je vervolgens laten drogen zodat ze niet zullen inzakken bovenop de taart.

Bekijk per categorie
Meest gelezen